• Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
  • default color

13 maart tot 30 maart 2010

Zaterdag 13 maart Tanah Rata

P1030716

 


Het is hier zo heerlijk koel, dat we maar een dagje blijven staan, ook kunnen we het probleem met de airco weer eens aanpakken, deze blijft maar lekken en daar willen we toch wel eens van af. Paul haalt de traanplaat weg en kan zo beter kijken waar nu al dat water vandaan komt. Hij ziet er naar uit dat waar de antennekabel en de schijnwerperdraden, de cabine in gaan niet goed waterdicht is, waarschijnlijk zit hier het probleem. Paul smeert alles goed dicht met kit en hopen we maar dat we nu eindelijk eens droog blijven als het regent, in de cabine. Nadat Paul weer alles netjes heeft bevestigd is de dag alweer bijna voorbij en begint het hard te regenen en koelt het af naar een graad of 20 brrr koud!! De fleece moet aan en we lopen samen een een grote paraplu naar het dorp om ergens een lekkere saté te eten.

 

 

 


Zondag 14 maart Chenderoh Lake N 4 59.608 E 100 57.013 (165 km)

P1030671Als je ooit in de Camaron Highlands komt, ga dan niet op zondag rijden, dat is vragen om in een file terecht te komen. Het lijkt wel of half Maleisië zich hier op hun vrije dag heeft verzameld, om zelf aardbeien te plukken of de bloemenkassen te bewonderen. Na dit oponthoud, rijden we we heerlijk relaxt door een prachtig landschap, het is echt een verademing om hier te rijden, de wegen zijn over het algemeen goed en de verkeersdeelnemers houden zich aan de verkeersregels.

Ergens onderweg is er een verkeerscontrole en natuurlijk worden wij aangehouden en men vraagt naar mijn rijbewijs, ze willen weten of het een internationaal rijbewijs is en of we dat echt zeker weten, na onze bevestiging, nemen ze het mee en schrijven de gegevens op. Natuurlijk vind er daarna een inspectie plaats van de camper, wij vragen dan altijd waarom, tenslotte zijn het geen douane ambtenaren en zijn we bij de grens al gecontroleerd, ze geven dan schoorvoetend toe dat het nieuwsgierigheid is, ach als ze dan zo eerlijk zijn om dat toe te geven mogen ze van ons de camper van binnen zien.

Dit is de eerste keer dat er gevraagd wordt of het een internationaal rijbewijs is, wij hebben geen internationaal rijbewijs gehaald bij de ANWB omdat dit maar een jaar geldig is en wij natuurlijk veel langer onderweg zijn. Maar misschien gaan we er toch maar één halen als we in april in Nederland zijn, het kan soms toch wel handig zijn.

Ergens onderweg eten we bij een chinees, waar er hier erg veel van zijn, een heerlijke maaltijd voor slechts € 3,10 inclusief mineraal water, zo goed en goedkoop willen we wel meer eten.

We stoppen voor de nacht bij het Chenderoh Lake, we hebben een mooi uitzicht over dit prachtige meer en zitten tot laat in de avond buiten zonder last te hebben van muggen.

Maandag 15 maart Teluk Behang N 5 27.724 E 100 13.138 (181 km)

P1030649


Doel van vandaag is het Penang eiland, dit eiland bereik je via de Penang Bridge, deze brug is maar liefst 13.5 km lang en zou de langste zijn van Azië en op de derde plaats staan van de wereld, dat is natuurlijk een bezoekje waard.

Via allerlei binnenweggetjes rijden we door de leukste dorpjes en door prachtige palmboom-bossen, de wegen zijn heerlijk rustig, alleen bij de grotere steden is het wat drukker, het is weer echt genieten. Eenmaal bij de brug moeten we uiteraard tol betalen 25 RM (€ 5,50), wat wel een retourtje is, de brug zelf valt erg tegen, hij is lang maar daar is alles mee gezegd, het is gewoon een heel drukke 6-baans weg en er is geen mogelijkheid om te stoppen om foto's te maken, voor dat je het weet ben je al aan de overkant, waarna je direct George Town inrijd. Aangezien we de laatste weken genoeg stad hebben gezien laten we George Town voor wat het is en rijden door naar de rotsachtige kust. We vinden een plaatsje vlak aan het strand, nemen een duik in de zee en genieten van een lekker kopje thee.

Paul heeft de laatste dagen een beetje pech, gister is hij gebeten door een rode mier, waardoor hij een pijnlijke grote teen heeft en vandaag had hij een aanvaring met een kwal, wat een dikke rode pols opleverde, de pechvogel.Dinsdag 16 maart Gertak Sanggut N5 16.976 E100 13.055 (43 km)

P1030669De kustweg is echt schitterend, helaas moeten we die al snel verlaten en rijden vervolgens door een prachtig berggebied, om aan de zuidkant van het eiland uit te komen. We vinden een mooi plaatsje bij een visrestaurant, waar we heerlijk in echte ligstoelen aan het strand liggen en nemen een duik in zee, die zo warm is dat het lijkt of je een warm bad instapt.


Het restaurant gaat 's avonds pas open en het is er meteen mega druk, voor we het weten staan we helemaal ingeparkeerd, overal staan er auto's om ons heen. Natuurlijk gaan wij daar ook eten, overal staan aquariums met de vreemdsoortigste vissen er in, die kan je uitzoeken en worden dan voor je klaargemaakt. Wij eten drie soorten vis, waarvan we alleen de krab herkennen, we snappen nu ook waarom het hier zo druk is, het eten smaakt erg lekker en alles is natuurlijk super vers.Woensdag 17 maart Alor Setar N6 06.630 E100 22.020 (151 km)

Via de Penang Bridge verlaten we het eiland weer, we rijden langs de westkust richting Alor Setar, waar we een mooi plaatsje vinden aan een rustige rivier, maar toch dicht bij het centrum. 's Avonds lopen we even door het stadje en eten ergens wat, daarna zitten we nog heerlijk buiten aan de zacht kabbelende rivier.

P1030675P1030676

 

 

 

 

 

 

 

 


Donderdag 18 maart Punchak Janing N6 22.358 E 100 33.524 (54 km)

Net buiten Punchak Janing zien we een mooie moskee, deze willen we wel bezoeken, we keren en rijden terug. De moskee ziet er aan de buitenkant inderdaad erg indrukwekkend uit, hoe de binnenkant eruit ziet weten we niet, omdat het voor vrouwen en mannen in korte broek verboden is en wij aan deze voorwaarden voldeden zijn wij maar niet naar binnen gegaan.

Al vroeg in de middag komen we bij de waterval aan, het is geen toeristische trekpleister, er zijn alleen lokalen in het water aan het spartelen, waardoor het meteen een alleraardigst plaatsje is. We lopen naar de boven, je hebt op verschillende hoogte bassins, die bezoekers met stenen hebben gedicht, zodat je dieper water hebt en een beetje kan zwemmen.

Aangezien alle dames in kledij in het water zitten, willen we de rust niet verstoren door in zwempak het water in te gaan en wachten hiermee tot iedereen weg is, tot die tijd zitten we keurig gekleed met alleen onze voeten in het water.

Na een fikse regenbui is iedereen om 6 uur vertrokken en hebben wij het rijk voor ons alleen, we genieten van het water dat van een hoger plateau naar beneden stort en heel hard op je neervalt als je eronder staat. We spartelen wat in het water, het is eigenlijk te klein om echt te zwemmen maar we koelen wel heerlijk af, want het water is lekker fris.

Na een half uurtje houden we het voor gezien, douchen ons buiten af en genieten van een heerlijk rustige avond.

P1030686P1030678

 

 

 

 

 

 

 

 


Vrijdag 19 maart Tarik Muda N6 07.285 E100 51.574 (177 km)

Een heerlijk rustige nacht, we hoorden alleen vroeg in de ochtend veel vogels en apen die met elkaar aan het converseren waren, dit is echt een superplek om te overnachten.

Vandaag willen we naar het Pedu Lake, het is niet ver en wordt keurig aangegeven, tenminste totdat de weg veranderd in een mooie nieuwe weg en waar nog geen borden zijn. Toch staat er ergens een bord met een toegang naar een resort en rijden 8 km over een smalle en weinig gebruikte weg, wat achteraf logisch is want het resort is al 3 jaar gesloten. Wat wel erg jammer is want het ligt er prachtig aan het meer, helaas mogen we daar niet blijven staan en rijden maar weer terug op zoek naar een andere plek. We rijden langs het hele meer maar vinden geen mooie plaats aan het meer, we besluiten om nog maar weer een rondje te maken en alle zij-weggetjes in te rijden, maar helaas ook dit plan werkt niet, zo komen we bij meerdere militaire terreinen en een mooie goede afslag veranderd in een oude verlaten weg, die even later stuk is gehakt zodat je er niet door kan. Eindelijk vinden we dan bij de laatste afslag een mooi plaatsje aan een klein haventje, waar veel lokalen een bootje hebben. Ook hier wordt er niet gezwommen, een paar kinderen zitten met hun voeten in het water maar dat is ook alles, alle dames maar ook de kleinere meisjes dragen hoofddoekjes, hier kunnen wij echt niet in badpak het water in springen.

Rond een uur of 10 wordt er op de deur geklopt, er staat een man voor de deur, die in zeer gebrekkig engels vraagt of alles oké is, de goede man wil ons zijn telefoonnummer zelfs geven, voor het geval wij hem nodig hebben vannacht. Dit hebben we al meer meegemaakt in Maleisië, de mensen zijn zo bezorgd om je en zo behulpzaam, ze willen gewoon zeker weten dat je je prettig voelt in hun omgeving, maar verder laten ze je met rust, wat wij wel heel prettig vinden.

P1030709P1030710

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Zaterdag 20 maart Melati Lake N6 30.506 E 100 14.680 (132 km)

De man van gisteravond staat weer voor de deur om te kijken of we de nacht hebben overleefd, daarna vertrekt hij weer en wij maken ons klaar voor vertrek.

Het Melati Lake staat op het programma vandaag, het is zo verschrikkelijk warm (44 graden) dat een duik, in een koel kraakhelder meer, ons wel wat lijkt. Je zou er bootjes kunnen huren, zodat we vanuit een bootje het water in kunnen springen en zo geen aanstoot geven aan de plaatselijke bevolking.

Als we aankomen blijkt er geen bootje in het meer te liggen, het water is groen van de alg, dus een verfrissende duik zit er niet in. Wel is het een prachtig aangelegd park, met overal bruggetjes over het water, meerdere speelplaatsen en een paar restaurants, we besluiten om hier vannacht te blijven staan, we zoeken een mooi plaatsje aan het water bij een romantisch prieeltje, waar we heerlijk in de schaduw gaan zitten.

Verder doen we niet zo veel vandaag het is gewoon te warm om je überhaupt te bewegen.

P1030734P1030707

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P1030738

Zondag 21 t/m dinsdag 23 maart Tasoh Resort N6 34.949 E 100 13.995 (24 km)

Omdat we toch wel graag aan een meer willen staan, om een paar dagen te relaxen en te zwemmen, dit is absoluut noodzakelijk in verband met de warmte, gaan we op zoek naar weer een ander meer, het Timah Tasoh Lake. Dit meer is niet ver van het Melati Lake zodat we het al om 10 uur zien liggen. We komen terecht bij een prachtig aangelegd, fonkelnieuw resort, we krijgen toestemming om op het terrein te staan en mogen zelf een plaatsje uitzoeken. Pal aan het water, bij heerlijke ligstoelen die onder een rieten parasol staan, parkeren we de auto, kleden ons om en gaan direct zwemmen, natuurlijk is het water niet koud maar toch iets frisser dan de zee afgelopen week. Lekker opgefrist nemen we plaats onder de parasol en genieten van een schitterend uitzicht, zo in de schaduw en in de wind is het redelijk uit te houden met de warmte, maar als je maar even in de zon bent heb je het gevoel dat je meteen verbrandt zo heet is het.

Het resort is nagenoeg verlaten, maar het restaurant is gelukkig open en ziet er prachtig uit, alles is stijlvol, maar toch comfortabel ingericht. Natuurlijk eten we, zolang we hier zijn, in het restaurant, het eten is goed, zolang je maar geen lam of biefstuk neemt, want die is zo taai als een schoenzool. We snappen wel hoe dat komt, het vlees is natuurlijk ingevroren en dat wordt veel te snel ontdooid waardoor het taai wordt. Terwijl we zitten te eten vraagt de manager of we misschien zin in een biertje hebben op kosten van het huis, nou daar zeggen wij geen nee tegen, we hadden al eerder een biertje geprobeerd te bestellen maar er werd ons gezegd dat ze het niet hadden, hebben wij nu even geluk.

Eigenlijk wilden we voor een paar weken naar Thailand, vrienden van ons zijn tijdens een rondreis op 31 maart in Hua Hin, we zouden elkaar daar ontmoeten, maar door miscommunicatie zijn zij er al op 21 maart, helaas gaat dit gezellige weerzien dus niet door.

Hierdoor wijzigen wij onze reisplannen en besluiten in Maleisië te blijven, het is hier echt super en er valt nog heel veel te zien, we trekken langzaam naar de oostkust om vandaar naar het zuiden te rijden en als het lukt Singapore aan te doen.

Maar als eerste blijven we hier een paar dagen staan, drie dagen doen we niet zo veel, we rusten lekker uit onder onze privé parasol, zwemmen wat, internetten in de lobby en komen weer helemaal bij.

P1030743P1030742

Woensdag 24 maart Merati Lake N6 30.506 E100 14.680 (90 km)

Als we willen afrekenen hoeven we niets te betalen, we hebben hier dus 3 nachten aan een prachtig meer gestaan, gebruik gemaakt van heerlijke stoelen met parasol, biertjes gekregen, van hun wifi gebruik gemaakt, allemaal voor niets?? We hopen maar dat ze dit niet te vaak doen, want dan is dit prachtige park snel over de kop.

Na afscheid te hebben genomen rijden we richting Gua Keluam (Dark Caves), wat iets ten noorden van het Timah Tasoh Lake ligt. De grotten zijn mooi en we kunnen er zonder gids in, je kan er absoluut niet verdwalen. Binnen is het overal verlicht en er is een loopbrug waar je overheen loopt en verder kan je geen kant op, het is er heerlijk koel, omdat we nagenoeg de enige bezoekers zijn, bekijken we de grotten dan ook uitgebreid. Als je aan de andere kant eruit komt is daar een prachtig park waar je onder bomen kunt relaxen, naar de top van een berg kunt lopen voor een mooi uitzicht. Ons oog valt op een bord met de tekst “camping” en inderdaad er staan zelfs wat tentjes, het is er wel een met heel weinig voorzieningen, maar toch het is er één. We overleggen even of we hier gaan staan, de plek is echt prachtig zo midden in het bos en heerlijk stil, maar vanwege de warmte besluiten we het niet te doen.

Via dezelfde weg door de grotten komen we weer bij de ingang , waar we eerst wat eten en drinken, vooral drinken is heel noodzakelijk, aangezien het vochtpercentage in de lucht al 90% is, verlies je al heel veel vocht ook als je niets doet, het is net een permanente sauna waar je in leeft, drinken is dus heel belangrijk.

We rijden naar Kangar om te pinnen en besluiten daarna om maar weer bij het Merati Lake te gaan staan, lekker aan het water en rustig.

P1030760

P1030778P1030777

Donderdag 25 maart Pulai N5 39.376 E100 52.285 (164 km)

Dat rustige viel een beetje tegen, ook midden in de week doen ze hier aan karaoke, we hebben ze tot over enen horen zingen en om eerlijk te zijn waren het geen nachtegaaltjes. Later op de nacht hoor ik een raar geluid, net of er klittenband van elkaar wordt getrokken, natuurlijk ga ik op onderzoek uit maar ontdek niets met mijn slaperige kop, het zal de wind wel geweest zijn. Ik ga mijn bed weer in en val onmiddellijk weer in slaap. De volgende ochtend komen we tot de conclusie dat het trappetje is verplaatst naar de andere kant van de camper, het woongedeelte, waar de laptop gewoon op tafel staat, men heeft dus duidelijk willen inbreken, maar is gestoord door mijn “heldhaftige” optreden. We zullen vanaf nu altijd het trappetje naar binnen moeten halen 's nachts.

Op naar het Snake en Reptile Farm, je snapt het al, er zijn veel slangen en reptielen, de echte grote jongens die je niet graag tegenkomt tijdens een wandeling in de vrije natuur. Al zien ze er achter glas wel heel saai uit, ze slapen bijna allemaal, behalve de muisjes, die in het zelfde hok zitten en wachten om opgegeten te worden, die zijn erg nerveus en proberen een uitweg te zoeken, die er echt niet is. Paul heeft het maar steeds over welke slangen je goed als huisdier kan houden, ik krijg hierdoor een beetje de kriebels, zie het al voor me, een slang in een herbarium in de camper, nou dat dacht ik niet, gelukkig maakt hij een geintje. Ook hier is het uitgestorven en zijn wij de enige bezoekers, zelf de kraampjes rondom de farm zijn gesloten, het is duidelijk een doordeweekse dag.

We rijden weer door en zien onderweg bij het plaatsje Pulai een bord met het opschrift “laundry”, aangezien we weer een behoorlijke was hebben stoppen we en brengen de was weg, voor 11 kg was betalen we € 6.60, morgenmiddag kan ik hem weer keurig schoon, droog en opgevouwen ophalen, wat een luxe. Het enige nadeel is dat we onze tijd moeten doorbrengen in een slaperig dorpje en morgen is alles gesloten omdat het vrijdag is, de islamitische vrije dag.

P1030851P1030824

P1030834P1030827

Vrijdag 26 maart Temenggor Lake N6 33.093 E 101 20.822 (141 km)

P1030664

 

Om 12 uur worden we al opgebeld met de mededeling dat de was klaar is, wat voor ons een grote meevaller is, we pakken alles in en vertrekken nadat de was is opgeruimd.


We rijden over een schitterde weg, dwars door de bergen, nou ja oké bergen van 1200 meter, maar wel met haarspeldbochten, het is echt een feest om hier te rijden. We rijden door authentieke dorpjes waar de bewoners genieten van de vrijdag-rust, maar ook hier heb je de brommertjes met hele kleine kinderen achterop, zonder enige bescherming, je merkt meteen dat ze hier veel minder te besteden hebben dan in de grotere steden.


Bij Temenggor Lake houden we het voor gezien voor vandaag en parkeren voor de nacht bij een haventje waar ook een restaurant is en we een prachtig uitzicht hebben over het meer.Zaterdag 27 maart Melawi N6 00.082 E 102 25.781 (156 km)

We doen het een beetje rustig aan en rijden steeds dichter naar de kust, we komen in Melawi terecht, een drop van drie huizen, wat koeien en kippen en dan heb je het ook gehad. Maar we staan wel op nog geen 20 meter van de Zuidelijke Chinese Zee, die mooie hoge golven heeft. Uiteraard kleden we ons meteen om en nemen een duik in een warm bad, want zo voelt de zee aan, alleen als je boven water komt en de wind waait een beetje koel je wat af en dat maakt het zeer aangenaam.

Tot laat in de avond zitten we buiten, door de zeewind koelt het heerlijk af en we hebben vanavond eens geen last van muggen die ons naar binnen jagen.

P1030872

Zondag 28 maart Cherang N5 51.718 E 102 31.065 (131 km)

P1030865

Ergens in het noorden van de provincie Kelantan, worden er gigantische vliegers gemaakt en dat lijkt ons wel leuk om te zien. We hebben een Malaysia Map en Guide gekocht in Kuala Lumpur, daar staan allemaal leuke dingen in die niet in de Lonely Planet staan, zo dus ook het vliegers maken. Helaas staan bij vele attracties geen adressen en is het vaak een beetje zoeken voor je het gevonden hebt waar je naar toe wil, maar tot nu toe is het aardig gelukt. Het moet ergens ten noorden van Kota Bharu zijn, maar hoe we ook zoeken en vragen we vinden het niet en geven het na een paar uur dan ook maar op.


We rijden naar het zuiden en vinden weer een mooi plaatsje aan de zee, waar de golven zo hoog zijn, dat ik mij er niet in waag, maar waar Paul zich kostelijk in vermaakt.


Als we gaan eten is er alleen maar mie-soep, die zo scherp is dat de vlammen uit je mond slaan en toch zetten ze rustig een flesje rode pepersaus bij je op tafel, voor als het misschien niet scherp genoeg is, de grapjassen.


Maandag 29 maart Bukit Keluang N5 48.114 E 102 36.222 (128 km)

De Jefam Pasu waterval staat voor vandaag op het programma, maar ook vandaag vinden we deze niet. We rijden helemaal naar Machang het binnenland in maar nergens is er een bord, of ook maar enig teken die ons naar deze watervallen moet leiden, helaas geven we dit ook maar weer op, we komen nog heel veel watervallen tegen dus zo erg is het niet.

Aangezien het water begint op te raken, rijden we naar een benzine station waar bijna altijd water te krijgen is, nadat we toestemming hebben om water te innen beginnen we met het vullen van de tank. Helaas gaat dit zeer langzaam, er staat bijna geen druk op de leiding, na een half uur staat de meter pas op 30%, dat gaat wel erg langzaam zodat we besluiten om te stoppen en het morgen maar ergens anders te proberen. We tanken 100 liter diesel, dat is wel zo netjes als je water hebt ingenomen en rijden weer verder.

In de gids staat ook het Bukit Keluang strand, waar de zee zo de rotsen in stroomt bij vloed. Gelukkig vinden we dit zonder moeite en wandelen over een oude kapotte brug, over rotsen en na wat klauterwerk, over het strand waar diverse grot ingangen zijn, de zee kan je hier bij vloed mooi insluiten. Natuurlijk laten wij ons dat niet gebeuren en lopen weer terug naar de camper en zoeken weer een mooi plaatsje aan de zee.

Tegen de avond begint het te regenen en het houd de hele nacht niet meer op, het koelt hierdoor wel weer eens lekker af, naar een graad of 28 wat heel aangenaam is. Jammer genoeg houden ze hier ook van karaoke en worden er diverse stembanden geruïneerd tot half drie in de nacht, dan wordt het eindelijk stil en val ik in slaap.

P1030889P1030885