• Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
  • default color

19 dec. tot 10 jan. 2014

Donderdag 19 december Culiacan N 24 48.817 W 107 24. 591 (206 km)

Gister bleek maar weer eens dat de wereld wel erg klein is. Al een paar dagen staat Jack naast ons op de camping, hij is in Zuid Amerika geweest en wil ons zijn GPS coördinaten doorgeven, hoe hij zoal gereden heeft. Voor ons is dat altijd handig, je kan dan makkelijk overnachtingsplaatsen vinden als je in de buurt bent. Bij het uitwisselen van gegevens, komen we er achter dat we vier jaar geleden elkaar al ontmoet hebben, in Goa India, wel te verstaan. Hij stond toen met een andere auto en met zijn toenmalige vriendin Elisabeth pal naast ons. Elisabeth is gestopt met reizen, de auto is verkocht en nu reist Jack alleen in een “gewone”camper. Nu staan we in de “middle of no where” en kom je elkaar weer tegen. We maken er samen een gezellige avond van en vandaag rijden we ieder onze eigen weg. Maar het zou zomaar kunnen dat we elkaar weer ergens op de wereld tegen komen.

We parkeren voor de nacht bij de Wallmart, maar om half 12, we liggen net in bed, komt de dorpsjeugd met gierende banden het terrein op scheuren. Het zijn een auto of 20, die met elkaar wedstrijdje spelen, misschien hebben ze niets kwaads in de zin, maar toch vertrouwen we het niet. Er hoeft er maar een de kolder in zijn kop te krijgen en dan heb je de poppen aan het dansen. Wij besluiten om, voor onze eigen gemoedsrust, te verkassen. We rijden naar een beveiligd benzinestation, waar echt goed wordt opgelet, want we staan nog niet, of de bewaking komt al aangelopen. Als we vragen of we hier de nacht kunnen is dat geen enkel bezwaar en worden we verder met rust gelaten.

DSC03576DSC03639

Vrijdag 20 december Mazatlan N 23 17 816 W 106 28.845 ( 235 km)

Mazatlan is een aardige plaats, waar veel Amerikaanse overwinteraars komen. Als we richting de stranden rijden zien we de grote wolkenkrabbers aan de horizon verschijnen. We vinden een aardige camping direct aan het strand en maken een lange strandwandeling. Het is wel erg druk, je kan paardrijden en je op een banaan laten voortrekken door een motorboot en nog meer van dit soort toeristische bezigheden. Op de camping staan veel Amerikanen en Canadezen, die 's avonds bij elkaar komen en dan gezellig in een kring een borrel gezamenlijk drinken. Ach het zijn net Nederlanders die overwinteren in Spanje en ook elke avond bij elkaar kruipen, alleen deze spreken Engels.

DSC03589DSC03647veel grote hotels in Mazatlan                                                                         veevervoer

Zaterdag 21 december Mex 40 N 23 36.885 W 105 50.586 (151 km)

We verlaten het strand en rijden de bergen in, de weg is heel erg bochtig en behoorlijk stijl, en bied weer heel mooie uitzichten.

's Avonds parkeren we bij een restaurant, waar we eten voor 7,50 euro inclusief een biertje, ook mogen we de nacht doorbrengen voor het restaurant.

De familie zelf leeft in het restaurant en slaapt in een apart gedeelte van het gebouw. Tegen een uur of 8, zien we, vanuit onze Tierelier, dat de kinderen in een tobbe gaan, die vlak voor de houtkachel is neergezet, Alle drie de kinderen gaan om de beurt in de tobbe en hun haren worden door de moeder gewassen, terwijl oma helpt met water over de hoofdjes te spoelen. De kleinste van de drie vindt het allemaal maar niks en schreeuwt de hele boel bij elkaar. Als ze zo druk bezig zijn valt het licht zomaar uit en moet er een olielamp aan te pas komen om toch een beetje licht te hebben. Na een uurtje is er dan eindelijk weer stroom en gaat alles weer gewoon zijn gangetje bij het gezin, alsof er niets is gebeurd.

DSC03599DSC03603

het "echte" restaurant                                                                                      het "woongedeelte" in het restaurant

Zondag 22 december Durango N 24 01.682 W 104 35.655 ( 209 km)

De weg die we rijden is echt schitterend, zoals gezegd veel bochten en heerlijk rustig. We rijden door heel kleine nederzettingen en soms een verlaten boerderij, die vaak op instorten staat.

Door de vele bochten schieten we natuurlijk niet echt op, we doen de hele dag over 209 km, wat we zeker niet erg vinden, het is genieten, om vanaf grote hoogte naar de dalen ver beneden ons te kijken. Omdat we steeds hoger komen, 2700 meter, wordt het meteen ook een stuk kouder, de korte broeken worden vervangen door de lange en een warme trui is ook geen overbodige luxe.

Als we ergens stoppen merken we dat de beschermplaat onder de auto is losgelaten, hij zit nog op maar 2 bouten vast en kan er elk moment helemaal onderuit komen. We zetten hem provisorisch vast met een stuk ijzerdraad en moeten het in een grote stad laten maken. Nu maar hopen dat het houd en proberen de grote gaten in de weg te vermijden, wat erg lastig is op deze slechte weg.

We overnachten bij een beveiligd benzinestation.

DSC03608DSC03616toiletten onderweg                                                                                          mooie uitzichten

Maandag 23 december Sain Alto N 23 34.817 W 103 16.114 (183 km)

Als eerste zoeken we een garage op die de beschermplaat onder de auto goed kan bevestigen. Het ijzerdraadje heeft het tot nu gehouden, maar het ziet er naar uit dat dat niet meer lang gaat houden, voor dit ook stuk gaat.

Gelukkig is er internet en zo vinden we al snel een garage, na enig uitleg gaan de monteurs meteen aan de gang en na een uur zit de plaat weer helemaal vast onder de auto. Tijdens dit karwij kwam één van de monteurs zijn moeder langs om hem zijn eten te brengen, hij kreeg meteen een kruisje op zijn voorhoofd getekend van zijn ma. Dat vonden wij wel heel erg lief, zo'n jongen tussen al zijn maten en niemand vond het vreemd dat ze dat deed en hij zelf al helemaal niet.

We betalen de rekening, 6,-- euro, hier hebben 2 man ruim een uur gewerkt, daarbij nog wat bouten, wat zullen die monteurs verdienen? Het zal zeker geen vetpot zijn.

Laat in de middag rijden we het dorpje Sain Alto in, het bestaat uit heel smalle straatjes, gelukkig wel allemaal eenrichtingsverkeer, zodat je niet opeens een tegemoet komende auto voor je hebt staan. Parkeren is in het centrum echt onmogelijk zodat we gedwongen zijn om buiten het centrum een plaatsje te zoeken. We vinden dan eindelijk een plaats en lopen terug naar het centrum om wat te eten. Maar er is geen restaurant te bekennen zodat we het maar aan de politie vragen. We worden meteen door twee politiemannen naar een taco-tentje gebracht en eten daar, midden op straat, werkelijk een uitstekende taco. Daarna lopen we nog even over het dorpsplein, waar een kerststal staat en gaan daarna terug naar onze Tierelier en verplaatsen ons, voor de nacht, naar weer een benzinestation met bewaking.

DSC03650DSC03637drugscontrole onderweg                                                                                 alweer zo mooi!!

Dinsdag 24 december Mex 45 N 22 27.515 W 102 20.672 (246 km)

Het doel vandaag is Zacatecas, daar moet een hotel zijn waar ook een RV park bij is. Als we bij de informatie komen is deze gesloten, dus we moeten het zelf maar uitzoeken. Maar toevallig heeft Paul een bordje gezien met daarop een teken van een camping, helaas blijft het bij dat ene bordje, we rijden over de hele rondweg van de stad maar zien niets meer van een bordje of een camping. Totdat er bij ons een lichtje opgaat, dat dat ene bordje bij dat hotel met een andere naam als wij hebben, misschien wel de camping is. We rijden erin en het is inderdaad een camping, maar vlak langs een snelweg, met de daarbij behorende herrie en stank. Hier willen we niet staan en zo rijden we weer door en doen nog wat boodschappen voor we definitief de stad verlaten.

DSC03668DSC03672hier gaan wij niet naar de kapper                                                                     op deze leeftijd nog te moeten bedelen

Woensdag 25 t/m vrijdag 27 december San Miguel de Allende N 20 56.824 W 100 45.587 (321 km)

We zijn al de hele week in de veronderstelling dat het donderdag eerste kerstdag is, maar dat blijkt dus vandaag te zijn, daar kwamen we pas gister, bij toeval, achter.

Aangezien we niet in Zacatecas wilden blijven moeten we vandaag nog een stukje doorrijden naar San Miguel de Allende en dat op eerste kerstdag, maar goed het is niet anders.

We kregen de tip om kerst door te brengen in San Miguel de Allende, dat is ons einddoel vandaag. Als we in San Miguel de Allende aankomen is de camping in het stadje vol en moeten we uitwijken naar een RV park, net buiten de stad. Het was een lange en vermoeiende dag en we willen gewoon in het hotel eten en niet meer naar het stadje met de taxi gaan. Helaas is het restaurant bij de camping gesloten en zijn er ook geen eetgelegenheden in de buurt, we maken dus maar een zalmsalade en dat is dan meteen ons kerstdiner.

DSC03653DSC03669een heerlijke sfeer                                                                                           straatstenen waar je niet op wilt lopen en niet op wilt rijden

De volgende dag bestellen we een taxi, die ons in het centrum afzet. Het is er gezellig druk, er heerst een ontspannen sfeer en we lopen over het grote plein waar de Kathedraal staat. Verder verkennen we de kleine straatjes, waar de straten zijn betegeld met heel kleine steentjes, die allemaal bol zijn. Het lopen hierop is niet echt aangenaam te noemen. Als we ergens zitten te eten begint het met regenen, het komt met bakken uit de lucht, wel een beetje jammer, want het houdt ook maar niet op. We besluiten om terug te gaan naar de camper en daar de kachel aan te zetten, de temperatuur is ondertussen behoorlijk gedaald.

Eigenlijk willen we de volgende dag weer verder rijden, maar de was, die we gister hebben afgegeven, is na al die regen nog niet droog en er is geen droger voorhanden.

We zitten de hele dag binnen, het is koud buiten en het regent regelmatig. Omdat er hier wifi is, hebben we vandaag mooi de gelegenheid om het één en ander op internet op te zoeken en zo een beetje onze route te bepalen.

DSC03709DSC03712geldverdienen op verschillende manieren

Zaterdag 28 t/m maandag 30 december Guanajuata N 21 01.492 W 101 15.148 (126 km)

De volgende dag is de was nog steeds niet droog en we krijgen hem vochtig mee, keurig opgevouwen in onze waszakken. Het plan was toch om te vertrekken, het weer klaart niet op en om hier de hele dag binnen te zitten trekt ons ook niet.

We rijden over een mooie bergpas, maar met regen en mist is het uitzicht natuurlijk een stuk minder. Guanajuata is een leuk dorp met een heel gezellig historisch centrum en heel veel smalle straatjes die steil omhoog of omlaag gaan. Wij hadden coördinaten van een Belgisch koppel die op die plaats de nacht hadden doorgebracht, vlak naast het politiebureau, met mooi uitzicht over de stad. Dat wilden wij natuurlijk ook, we reden er recht op af, maar de straatjes waren wel erg smal en daarbij ook nog eens tegenliggers en er werd dubbel geparkeerd. Nou je begrijpt het al, binnen de kortste keren stonden we helemaal vast, een grote vuilniswagen stond recht tegen over ons. Zowel hij als wij hadden allemaal auto's achter ons, we konden dus beide geen kant meer op. Maar ach dit is Mexico en niemand maakt zich druk, een krantenverkoper liep naar de dubbel geparkeerde auto, zag dat de sleutels er in zaten, stapte in, toeterde even en reed de auto van zijn plek. De eigenaar was er als de kippen bij en nam gauw het stuur over, daarna werd er nog een auto gesommeerd om door te rijden en zo konden wij ons in een piep klein gaatje wringen, zodat de vuilniswagen door kon rijden en wij, nadat al het verkeer wat achter hem zat ook voorbij was, ook konden doorrijden. De plaats waar de Belgen hebben gestaan kunnen wij niet op, wij zijn te hoog, dus moeten we maar de camping opzoeken. Na nog heel veel smalle en vreselijk steile straatjes komen we dan eindelijk op de camping aan en hebben hier ook een mooi uitzicht over de stad, alleen dan aan de andere kant.

DSC03728DSC03730helemaal vast in het verkeer                                                                             bijna dezelde kleur auto heeft de Fransman Marc

Er staan al Zwitsers, Frans en Brigitte en even later komt Marc, een Franse overlander aanrijden, hij heeft bijna dezelfde kleur auto als die van ons.

De volgende dag lopen we naar het centrum van het dorp, het is er echt heel gezellig, veel terrasjes, een heel grote markt, die in een kerk is gevestigd. De huizen hebben allemaal verschillende kleuren en dat geeft het dorp een bijzondere uitstraling.

's Avonds worden we bij Marc uitgenodigd, het is gezellig en er worden weer veel ervaringen en waypoints uitgewisseld.

DSC03745DSC03761waar hebben we dit meer gezien?                                                                    jammer van het slechte weer

De volgende dag nemen we afscheid van de Zwitsers en Marc, waarna wij naar het dorp lopen en het Mummie-museum bezoeken.

In 1833 is er in deze streek een cholera-epidemie geweest, wat vele doden heeft geëist. Na ruim 30 jaar begon men de graven op te ruimen en ontdekte men dat er verschillende doden er nog zeer goed uitzagen. Er werden daarna nog meer “goed gebleven” doden opgegraven, het bleek dat de lichamen op een natuurlijke wijze waren gemummificeerd.

In de eerste jaren na het ontdekken van de mummies, werden de mummies in het geniep bezocht. Later werd het een mummiemuseum, hier staan momenteel 119 mummies, van foetus tot volwassenen, sommige nog in de originele kist waarin ze begraven zijn. Het museum is zeker een bezoek waard. Hoewel we lang moeten wachten voor we naar binnen kunnen, het is kerstvakantie, merken we binnen weinig van de drukte, we hebben alle gelegenheid om alles rustig te bekijken en te fotograferen.

DSC03814DSC03816echt mooi zijn ze niet meer

Na het museum bezoeken we nog de naastgelegen begraafplaats, naast de vele gekleurde graven zijn er ook muren met graven erin, deze tellen zeven verdiepingen. Zelfs op de zevende verdieping staan bloemenvazen met bloemen erin, je moet dan echt een trap hebben om erbij te kunnen.

Dinsdag 31 december t/m … januari San Miguel de Allende N 2054.421 W 100 44.941 (94 km)

Het weer wil maar niet opknappen, het is koud en het regent regelmatig, we zitten dan wel op 2000 meter hoogte en kan je natuurlijk koude verwachten, maar zolang achtereen is wat minder leuk.

De jaarwisseling brengen we door op het kerkplein, tussen duizenden mensen en wij staan er middenin. Nadat de mis is afgelopen om een uur of 10 mag dan eindelijk de muziek losbarsten, er is een groot podium gebouwd, waarop diverse artiesten hun muziek ten gehore brengen. Er hangt ook een groot scherm, waarop regelmatig het bureaublad van windows te zien is, ergens gaat er hier wat fout, maar niemand maakt zich druk, eindelijk komen dan de artiesten vergroot op het beeld, maar scherp is het niet. Het is duidelijk dat ze nog niet erg lang dit grote beeldscherm in hun bezit hebben, ze moeten nog leren hoe het een en ander werkt. Er hangt een heel ontspannen sfeer, er wordt zelfs gedanst, zover dat mogelijk is, tussen de mensenmassa waar we staan. Precies om twaalf uur, wordt er een schitterend siervuurwerk vlak boven ons hoofd afgestoken, we moeten onze ogen een beetje dichtknijpen, anders krijgen we de as in onze ogen. Maar dat mag de pret niet drukken, het is een geweldige avond geworden en we zijn blij dat we naar het centrum zijn gelopen en niet op de camping zijn gebleven. Dit was tot nu toe de leukste jaarwisseling sinds onze reis.

DSC03881DSC03917graanloper naar de kerk                                                                                 wel een beetje veel hoeden op zijn hoofd

We willen tot vrijdag blijven, maar al gauw blijkt dat hier het een en ander kan worden gerepareerd, wat wel zo handig is. De eigenaar van de camping spreekt Engels en weet veel adresjes en weet hij zo gauw niets, dan gaat hij op zoek voor je. Dit is wel zo handig voor ons, zo wordt onze omvormer gemaakt, de schade aan de bovenkant van de auto wordt gewoon op de camping gerepareerd. Ook de deur, waar de rubberen-scharnier aan het scheuren was, wordt keurig voorzien van echte scharnieren, zodat de deur er niet meer uitvallen kan. Ondertussen doet Paul ook wat onderhoud aan de Tierelier en we lopen regelmatig naar het centrum om wat te eten of gewoon voor de gezelligheid.

DSC03980DSC03987schade wordt gerepareerd                                                                              regengoot wordt geplaatst

 

deur eruit                                                                                                       nieuwe schanieren in de deur

DSC03991DSC03993