• Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
  • default color

29 april tot 5 mei 2009

29 april tot 5 mei 2009

 

 

Woensdag 29 april - Istanbul N 40 59.253 E 28 49.577

Vandaag gaan we de Ayasofya moskee bekijken, als wij er aan komen is het er een drukte van belang, maar eenmaal binnen valt het niet meer zo op. De moskee zelf is heel indrukwekkend, hij is gebouwd in 537 en heeft al veel aardbevingen en oorlogen doorstaan. je komt er binnen via heel hoge deuren en dan is er die immens hoge koepel echt prachtig. Na weer een lekker broodje kebab, nog even naar de blauwe moskee, waar je gratis naar binnen mag, maar waar je wel je schoenen uit moet en een hoofddoekje voor dames wenselijk is, ook deze moskee is indrukwekkend. Later nog over de grote bazaar geslenterd, dit zijn heel veel kleine winkeltjes en je wordt er op een heel creatieve manier benaderd door de winkeliers, zo was er een die zei: “lady please buy something I want your husbands money” en één die zei: “kijken kost 5 euro”, we worden vaak in het Nederlands aangesproken, dit komt, denken wij, omdat er heel veel Nederlanders zijn momenteel, het is mei vakantie in Nederland. Als we terug komen bij de camper blijkt onze afwasbak gestolen, de afwasborstel, schuursponsje en doekje liggen midden op de weg, moesten we weer naar een winkel om nieuwe te halen. ’s Avonds weer aan de borrel met Greet en Adrie, voorlopig de laatste keer, wij gaan terug naar Griekenland en zij trekken door richting Ankara.

Donderdag 30 april Istanbul - Alexandroupoli N 40 50.759 E 25 51.349

Koninginnedag in Nederland, hier merk je er niets van, we vertrekken rond half elf richting Griekenland, het is een gekkenhuis op de weg rond Istanbul, maar na een half uurtje wordt het al wat rustiger op de weg. De grensovergang gaat eigenlijk heel snel, aan de Turkse kant krijgen we weer allemaal mooie stempels bij de visums en de Griekse douane beambte is een beetje nieuwsgierig die wil alles zien, alle deuren moeten open en hij wil ook binnen kijken, nou dat mag hoor wij hebben niets te verbergen. Na een kwartier staan we weer aan de andere kant van de grens, dan nog 45 km naar Alexandroupoli, waar het veel drukker op de camping is, dan verleden week, we hebben dan ook niet zo een mooi plaatsje, maar wie weet gaan er morgen weer wat mensen weg en komt er een mooi plekje vrij. Het is nu maar weer wachten op de groene kaart uit Nederland.

Vrijdag 1 mei Alexandroupoli N 40 50.759 E 25 51.349

Een dag met regen, we hebben de hele dag in de camper gezeten. Omdat het 1 mei is zijn de winkels gesloten en hebben wij niets in huis om te eten om niet te verhongeren gaan we maar uit eten, wat eigenlijk geen straf is, aan de boulevard heb je zat eettentjes, zo zijn we er toch nog even uit.

Zaterdag 2 mei Alexandroupoli N 40 50.759 E 25 51.349

Het is iets opgeklaard, het is droog maar zwaar bewolkt, we verplaatsen de camper naar het zelfde plaatsje als vorige week, wat veel aangenamer is, we staan nu niet zo onder de bomen wat erg somber is met dit weer. De rest van de dag besteden we aan boodschappen doen in het dorp, we moeten nog steeds een nieuwe afwasbak hebben en vinden die bij een soort jantje van alles, hij probeert er 3,50 voor te krijgen terwijl er toch echt 2,50 opstaat, we wijzen hem de prijs en mogen hem uiteraard meenemen voor 2,50. Verder doen we niet zo veel.

Zondag 3 mei Alexandroupoli N 40 50.759 E 25 51.349

Eindelijk de zon schijnt weer, alles ziet er meteen weer een stuk vriendelijker uit, de stoelen kunnen weer naar buiten en de was kan ook weer eens gedaan. In het washok kom ik steeds in gesprek met Nederlanders, zo was het vorige week Greet, nu was het Thea met haar man Bernard. Zij zijn 5 weken geleden op de fiets vertrokken vanuit Nederland richting India om vandaar uit naar Nieuw Zeeland te fietsen, hier hebben we grote bewondering voor. Tegen de middag komt de bewolking weer terug maar blijft het op een paar spetters na droog, ook vandaag verder weinig te melden