• Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
  • default color

Grensovergangen

Grens Laos naar Cambodja

Grensovergang Laos naar CambodjaVandaag 25 augustus 2010 de grensovergang geprobeerd die in 2007 nog niet toegankelijk was voor auto's (zie Casper Jansen www.ctjansen.nl verhaal oktober 2007, een leuk verhaal trouwens). Maar ja, je moet soms iets proberen, het alternatief is om terug te rijden naar Pakse en vervolgens de grens over naar Thailand en dan via een grote grensovergang Cambodja binnen te komen. Het verlaten van Laos (Nong Nok Khone of Veun Kham) was geen probleem, eerst 4 km voor de grens bij de 'custums' (N13 56.600 E106 00.997) het carnet laten afstempelen en toen door naar de immigratie (N13 55.476 E106 01.736). Ook hier geen probleem, het 'departure'kaartje ingevuld en laten afstempelen, alleen moesten we tot onze verbazing hiervoor 2 US dollar betalen. Het dreigement om officiële instanties hiervan op de hoogte te stellen maakten geen indruk. Geen dollars geen stempels.

Dus maar betalen en daarna 200 meter doorrijden naar de Cambodjaanse grens (Trapaing Kreal – N13 55.396 E106 01.736). Allereerst een stalletje voor een gezondheidsverklaring, invullen en 1$ per persoon betalen plus een 1$ voor het besproeien van onze autobanden. We kregen wat papiertjes en er werd een soort pistool op ons gericht met een blauw licht om onze temperatuur te meten.

Dan naar het visa kantoortje (toeristenvisum voor 30 dagen) waar een formulier moest worden ingevuld, een pasfoto ingeleverd en 23$ of 1000 Bath per persoon moest worden betaald. Alles heel snel geleverd. Natuurlijk moesten we ook naar de douane voor het carnet. Hier mochten we ook weer twee formulieren invullen en zowaar we hoefden niets te betalen. De stempel werd keurig op de juiste plaats gezet, er lag wel een biljet van 10$ op zijn bureau, maar hij moest het doen met een van onze pennen. Hij had trouwens nergens om gevraagd. Dan als laatste naar de politie die de inreisdatum in ons paspoort moest plaatsen, deze ambtenaren wilden wel weer geld hebben om de stempels te zetten, dus maar weer 2$ per persoon betaald. Nu waren we klaar om Cambodja in te rijden. Conclusie een rustige relaxte grensovergang, alleen moet je een bijdrage leveren aan de salarissen van het ambtenarenkorps. Al met al in een anderhalf uur alles geregeld. Het is wel eens anders gegaan.