• Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
  • default color

5 januari tot 26 januari 2012

Donderdag 5 januari Arthurs Lake, S 41 56.156 E 146 53 783 (98 km)

Vandaag zijn we precies 3 jaar onderweg, het klinkt erg lang maar ook tijdens het reizen vliegt de tijd en voor je het weet ben je dus 3 jaar onderweg.
Van die 3 jaar zijn er 966 reisdagen, dat zijn de dagen dat we daadwerkelijk onderweg zijn, de vakanties in Nederland tellen we er niet bij.
We hebben 82.238 km met onze Tierelier gereden, daarbij komen nog de km die we in Indonesië hebben gemaakt bij. Hier kunnen we alleen een schatting van maken, we hadden de GPS niet mee.

We hebben pas 20 landen bezocht, we tellen Australië als één land ook al bestaat dat land uit meerdere staten, die allemaal hun eigen regeltjes hebben.
We hebben mooie dingen gezien en heel veel meegemaakt, nieuwe vrienden gemaakt en hebben absoluut geen spijt dat we aan deze reis zijn begonnen.
Turkije blijft onze favoriet, we hebben daar heel veel natuur en cultuur gezien en de mensen zijn daar super aardig. Als we al de aanbiedingen die we kregen voor een kopje thee of een maaltijd hadden aangenomen, dan zaten we nu nog in Turkije.

India was het meest heftigste land, de mensen, vooral het verkeer vond ik (Marita) vreselijk, met name de buschauffeurs die helemaal flippen als ze achter het stuur kruipen. Het enige wat ze willen is zo snel mogelijk naar het eindpunt komen en niemand mag ze daarbij hinderen, ze halen in op plekken waar het echt onmogelijk is en iedereen moet aan de kant. Als ze geluk hebben komen ze aan op de plaats van bestemming, daar stappen ze uit en zoeken het eerste bankje op om een dutje te doen en zijn het weer zeer aardige en relaxte mensen. India heeft 2 gezichten je kan er van houden of het haten en wij doen het allebei. We haten het maar we vinden het ook een mooi en kleurrijk land, waar we veel van hebben genoten.

DSC04619 [foto's website]DSC04624 [foto's website]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Op 7 februari sluiten we het werelddeel Oceanië af, onze Tierelier gaat dan op de boot naar Los Angeles en doet daar ongeveer 40 dagen over. Wij vliegen die dag, voor een welverdiende vakantie, naar Nederland. Ergens eind maart vliegen we dan naar Los Angeles en beginnen we aan een nieuw avontuur. We rijden dan naar het noorden Canada en Alaska, zodat we daar zijn als het zomer is en verder we zullen het wel zien.

Om het feit te vieren dat we 3 jaar onderweg zijn, maakt Paul een mooi kampvuurtje, het hout lag gewoon op hem te wachten. Maar het koelt zo hard af, we zitten op 1000 meter hoogte, dat we het al gauw voor gezien houden en binnen gaan zitten waar her lekker warm is.

We spotten nog een langneusegel, die zodra hij ons in de gaten krijgt, zijn neus in het zand steekt en alleen zijn stekels nog te zien zijn. 

DSC04631 [foto's website]DSC04635 [foto's website]

 

Vrijdag 6 januari Liffey S 41 40.984 E 146 46.891 (83 km)

DSC04652 [1024x768]

We rijden over een mooie stille weg,  met daartussen een gravel road, veel steile klimmetjes en mooie vergezichten, zoals het in heel Tasmanië is, gewoon mooi.
Als we bij de overnachtingsplaats aankomen staat er bijna een dorp aan tenten en toilethuisjes, er zijn heel veel mensen en er is zelfs voor de kinderen een zwembad neergezet van een meter diep, Hoewel wij er niet aan moeten denken nu een duik te nemen, het is behoorlijk frisjes, hebben de kinderen een reuze pret in het water. Het is duidelijk zomervakantie en de familie gaat met elkaar gezellig op vakantie, gewoon ergens in de natuur en ze zijn van alle gemakken voorzien. De mannen gaan vissen en zorgen dat er ook daadwerkelijk een visje op tafel komt, de vrouwen kletsen wat en passen op de kinderen.

DSC04668 [foto's website]DSC04660 [foto's website]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaterdag 7 januari Lake Gairdner  S41 28.967 E 146 03.557 (124 km)

Als we wakker worden is het tentendorp bijna verdwenen, alles is al ingepakt en men staat klaar om te vertrekken. Het is weer eens duidelijk dat de Australiërs eerder uit hun bed zijn dan wij.
Het heeft de hele nacht geregend en de weg is een beetje modderig, we moeten een helling oprijden om bij de weg te komen. Als ik bijna boven ben beginnen de banden te spinnen en kom ik net niet boven, Ik moet me even naar beneden laten zakken een flinke dot gas en naar boven scheuren, door alle kuilen en hobbels die hier zijn. Maar het lukt en kom zonder verdere problemen boven, het zijn deze momenten dat we de 4-Wheeldrive missen. Met dank aan Mercedes die ons nog steeds in de kou laat staan en totaal geen service bied. Vorig jaar februari heeft Mercedes de verkeerde achteras gestuurd, maar van het oplossen van dit probleem daar willen ze niets van weten, wel een beetje jammer van zo'n groot bedrijf.

DSC04671 [foto's website]DSC04686 [foto's website]

Zondag 8 januari Sulpher Creeck S 41 05.626 E 146 01.695 (174 km)

We bezoeken vandaag één van de hoogste bergen van Tasmanië de Cradle Mountain, die 1545  m hoog is. Helaas mag je het park niet in met een grote auto en moet je een pendelbus nemen. Maar dat is weer een paar km terug rijden, het wemelt daar van de toeristen, de parkeerplaats staat daar helemaal vol met campers en auto's. We besluiten om de auto gewoon bij de ingang te parkeren en wandelen daar een paar uur. Eigenlijk willen we langs een meer lopen maar we hebben even niet goed opgelet en zijn op het verkeerde pad terecht gekomen. Achteraf is het helemaal niet erg we komen oog in oog te staan met een kangoeroe, het beest blijft zelfs en poosje staan grazen, kijkt soms op zo van “wat zijn jullie van plan” en gaat dan onverstoord weer door.

DSC04698 [foto's website]DSC04751 [foto's website]
Maandag 9 januari Batman Bridge S 41 12.918  E  146 54. 872 (151 km)

In Thailand vorig jaar hebben we John ontmoet, we hebben toen adressen uitgewisseld en als we in Tasmanië waren moesten we beslist bij hem langs komen. Nu zijn we vlakbij zijn huis en we besluiten die richting op te rijden. Na enig zoeken en vragen vinden we het, het huis ligt wel heel erg verscholen in het bos. Als wij de oprit oplopen, het is veel te smal voor onze auto, zien we overal troep liggen, je kan niet bedenken wat of het ligt er, wat een puinhoop. Na 5 minuten lopen zien we nog geen huis en nog steeds alleen maar troep, we besluiten om maar niet verder te gaan en John te laten voor wat ie is, gewoon met rust laten.

Dinsdag 10 januari Deloraine S 41 31.312 E 146 39.717 (89 km)

We rijden via de Bells Bay richting Launceston, de weg is mooi met hier en daar lookouts met prachtige uitzichten.

DSC04815 [foto's website]DSC04803 [foto's website]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC04853 [foto's website]DSC04829 [foto's website]

Woensdag 11 januari Devenport S 41 10.410 E 146 22.239 (65 km)

We doen het vandaag een beetje rustig aan, we bezoeken het centrum van Devenport, wat een aardig en rustig stadje is. Het is vandaag onze laatste dag in Tasmanië, we hebben van het eiland genoten, het is mooi, met prachtige natuur en zeer relaxt. We zijn dan ook blij dat we het besluit genomen hebben om dit eiland te bezoeken. We zijn hier precies een maand geweest, dat was misschien iets te kort, we hadden hier en daar wel een dagje willen blijven staan. Maar we moesten altijd verder om alles te willen zien, wat op het program stond.

DSC04887 [foto's website]DSC04898 [foto's website]

Donderdag 12 januari Avalon S 38 00.117 E 144 29.679 (51 km)

De boot vertrekt om 9 uur en we moeten 2,5 uur van te voren aanwezig zijn vroeg op dus. Wij arriveren rond zeven uur en zijn nog één van de eerste, Zo kunnen we lekker doorrijden en staan niet uren in de rij voor we zijn ingecheckt. We worden gecontroleerd op van alles en nog wat en de mevrouw wil ook binnen kijken. Alles is in orde tot we weg rijden, dan moeten we opeens stoppen en vraagt de mevrouw wat er achter in de jerrycans zit. Bijna allemaal leeg er zit nog een heel klein beetje diesel in één van de tanks, verklaren wij eerlijk. We worden meteen aan de kant gezet en moeten onze boardingspassen inleveren. De diesel moet uit de tanks en ze moeten gevuld worden met water. Het heeft geen enkele zin om in discussie te gaan, het zijn de regels en daar moeten we ons aan houden. Er wordt hier wel heel vreemd omgegaan met de regels, op de heenweg heeft niemand ook maar iets over die tanks gehad. We hebben verscheept van India naar Maleisië en van Singapore naar Australië en niemand had het over diesel en hier moet een halve liter worden verwijderd. Trouwens diesel is niet zo'n brandbaar goedje, het moet tot 1500 graden verhit worden om te ontploffen. Niemand vraagt hoeveel diesel we in de tank van onze Tierelier hebben, die is tot de nok toe gevuld, (400 liter) daar heeft blijkbaar niemand problemen mee, vreemde regels hoor.

DSC04916 [foto's website]DSC04943 [foto's website]

 

 

 

 

 

 

 

 

 
De overtocht van 10 uur is lang, er gebeurd niet zo veel op de boot. Het is te koud om op het dek te zitten. Overal liggen mensen op de banken te slapen, er is een bioscoop waar kinderfilms worden vertoond, er zijn wat speelautomaten en restaurants en dat is het.
Het ontschepen gaat in een rap tempo, we worden niet gecontroleerd op fruit, groenten, wapens of andere verboden zaken. We rijden meteen richting Geelong, waar een gratis overnachtingsplek is. Het is tegen achten als we daar aankomen, we eten wat en gaan vroeg slapen, zeelucht maakt je slaperig.

Vrijdag 13 januari Big Hill S 38 28.491 E 143 55.929 (105 km)

Nadat we boodschappen hebben gedaan rijden we richting de Great Ocean Road.
Het is koud en bewolkt, zodat alles er toch wat minder vrolijk uitziet, maar toch zijn de uitzichten mooi en we kunnen zien dat het water prachtig blauw is met hele mooie rotspartijeen.

Voor een gratis overnachtingsplaats moeten we weer een aantal km het land inrijden, nergens langs de kust van de Great Ocean Road mag je kamperen. We rijden regelmatig langs campings, die zijn nu met de schoolvakanties overvol, de tenten staan hutje bij mutje, er is geen vierkante meter meer vrij.
De Big Hill campground is dus gratis en bevind zich midden in het bos, er staan een paar campers en tegen de avond komen er weer veel jongelui bij, die met een busje zo goedkoop mogelijk door Australië rijden. Het zijn altijd rustige mensen, je hoort ze nooit, ze houden geen grote drinkpartijen, of orgiën,  nee sterker nog ze liggen vaak nog eerder te pitten dan wij.

DSC04948 [foto's website]DSC04955 [foto's website]

Zaterdag 14 januari Johanna Beach S 38 45.575 E 143 22.545 (101 km)

We rijden de Great Ocean Road verder af en hij is werkelijk schitterend, we maken diverse wandelingen en genieten van diverse uitzichten. We komen langs de plaatsjes Apollo Beach, waar een kleine markt is, we lopen er even overheen. Maar alles is zeer toeristich en we zijn eigelijk heel snel uitgekeken en rijden naar een mooie plek vlak bij zee, waar we voor de nacht blijven staan.

DSC04905 [foto's website]DSC04903 [foto's website]

Zondag 15 januari Port Campbell S 38 37.066 E14259.678 (69 km)

Vandaag bezoeken we de Twaalf Apostelen, een schitterend gebied, woorden zijn niet nodig bekijk de foto's maar. We maken diverse wandelingen en schrijven op een strand de namen van onze kleinkinderen met kelp, om te laten we weten dat we ze zo missen.


DSC05046 [foto's website]DSC05086 [foto's website]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Er zijn in de buurt van de Twaalf Apostelen geen gratis overnachtingsplaatsen, dus we zijn genoodzaakt een camping te nemen. Ze durven het astronomische bedrag van AUD 55,--  (€ 43,--) ter vragen, belachelijk duur, het is gelukkig maar voor één nacht, anders werd Australië wel heel erg duur.

DSC04936 [foto's website]DSC04977 [foto's website]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC05019 [foto's website]DSC05022 [foto's website]

Maandag 16 en dinsdag 17 januari Narrawong S 38 14.160 E141 41.241

We staan 2 nachten op een mooie plaats midden in het bos. Het is verschrikkelijk warm, het enige wat we doen is hangen in de schaduw, een beetje beweging is al te veel. Er komen mannen aangereden, ze lopen alle kampvuurtjes af en voelen of die nog warm zijn. Als de vuurplaaatsen nog maar een klein teken van leven geven wordt de brandspuit erop gezet, men wil geen risico. We krijgen een formulier, dat het vanaf vandaag verboden is om een kampvuur te maken, zelfs de plekken die daarvoor zijn aangewezen mogen niet gebruikt worden. Alarmfase oranje is in werking gesteld, bij rood wordt deze plaats zelfs ontruimd. Het is nog niet zolang geleden dat het bos hier in de fik heeft gestaan, alle bomen rondom het kamp zijn zwart geblakerd. Rond acht uur, in de avond, komen de mannen nog een keer het kamp op, maar iedereen houdt zich keurig aan het verbod. Om negen uur doet de plaatselijke brandweer nog een rondje en dat is blijkbaar de laatste ronde. Zodra deze zijn geweest, wordt er ergens een vuurtje aangestoken, niet groot maar toch, wel jammer dat er altijd zulke mensen zijn. Ten eerste verpesten ze het voor een ander, het zou heel jammer zijn als ze al deze mooie plekken gaan sluiten, alleen omdat mensen de regels niet opvolgen. Daarnaast moet je er niet aan denken wat er gebeurd als het bos daadwerkelijk in de fik vliegt. Het is hier zo droog en er waait een behoorlijke wind, het is helemaal niet ondenkbaar dat er maar een klein vonkje voor nodig is, om de boel in lichterlaaie te zetten.

DSC05118 [1024x768]

 DSC05150 [foto's website]DSC05130 [foto's website]

 

 

 

 

 DSC05166 [1024x768]

Woensdag 18 januari Dartmoor S 38 04.513 E 141 09.903 (120 km)

Het is wat afgekoeld, gistermiddag voelde we de wind draaien en binnen de 10 minuten daalde de temperatuur zeker 10 graden en werd het weer zeer aangenaam buiten.
We letten even niet op en komen zonder dat we het willen in het plaatsje Cape Bridgewater. Wat eigenlijk helemaal niet zo verkeerd blijkt te zijn, het lijkt wel of we op de maan zijn beland, tenminste daar doet dit landschap ons aan denken. Het is erg grillig met overal kleine ronde kraters, heel apart.
We maken een wandeling over de kliffen en zien in de zee een walvis zwemmen, een prachtig gezicht om hem steeds boven water te zien komen en hem dan water te zien spuiten.

DSC05189 [foto's website]DSC05182 [foto's website]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC05200 [foto's website]DSC05192 [foto's website]

Donderdag 19 januari The Granites S 36 39.457 E 139 51.254 (245 km)

We rijden door het Coorong NP, langs meerdere meren die samen meer dan 100 km lang zijn. Hier huizen heel veel pelikanen, we zien ze in formaties door de lucht vliegen en heel ver aan de andere over in het water zwemmen, het zijn er honderden. Helaas is het veel te ver weg om te fotograferen, maar door de verrekijker zijn ze goed waar te nemen en is het genieten, om te zien, hoe die beesten zich gracieus in het water voortbewegen.
Vroeg in de middag rijden we South Australië in, de laatste staat van onze trip in Australië, we hebben nu alle zeven staten bezocht. Ook hier weer allemaal borden langs de kant van de weg, dat er geen fruit en groente mee mag worden genomen, er staan ook weer de bekende vuilnisbakken waar je al je fruit in moet gooien. Helaas hebben wij gister het één en ander gekocht en zijn niet van plan om het nu weer in de container te gooien, om vervolgens een km of 10 verderop weer nieuw fruit te kopen. Het is in onze ogen een regel die nergens op slaat, aan deze verspilling doen wij niet mee.

DSC05271 [foto's website]DSC05280 [foto's website]

Vrijdag 20 januari Culburra S 35 47.810 E 139 56.592 (262 km)

Vandaag willen we het Pink Lake bezoeken, we hebben een tip gekregen dat het een heel mooi meer moet zijn, ook de foto's die we gezien hebben zijn werkelijk schitterend en beloven veel. Als we bij het meer aankomen staat het droog en lijkt het wel een zoutvlakte, ook wel mooi maar het is niet het gene waar voor we gekomen zijn. Bovendien wordt er momenteel aan de weg gewerkt, zodat de parkeerplaatsen rondom het meer allemaal zijn gesloten. Er blijft niets anders over dan door te rijden het het Pink Lake te laten voor wat het is.
We besluiten om niet naar Adeleide door te rijden, we nemen de highway 8 richting Melbourne. We hebben nu nog ruim 2 weken te gaan in Australië en willen nog het Grampions NP bezoeken, wat we absoluut niet mogen missen.

DSC05289 [1024x768]

Zaterdag 21 januari Bool Lagoon S 37 06.271 E 140 43.178 (214 km)

Er is ondertussen een hittegolf aangebroken, de temperatuur stijgt tot ver boven de 40 graden, alleen in de schaduw is het een beetje uit te houden. Maar zelfs daar loopt het water met straaltjes over je lichaam, ook al zit je doodstil en doe je niets. Dit zijn we niet meer gewend, sinds we Maleisië hebben verlaten hebben we het niet meer zo warm gehad.
We rijden naar het Bool Lagoon, wat een wetland is met veel vogelsoorten. Als we er naartoe rijden denken we toch echt dat we helemaal verkeerd zitten, alles om ons heen is geel, er is bijna geen groen meer te bekennen zo droog is het, een wetland kan hier onmogelijk zijn. Maar als we een heuvel overrijden zien we voor ons zomaar vanuit het niets het wetland voor ons verschijnen. Het is er mooi en je kan er meerdere wandelingen maken. Ook kan je hier tegen betaling overnachten, waar wij dankbaar gebruik van maken, het is hier een hele mooie plek met heel veel natuurschoon om ons heen.
Als Paul een klein wandelingetje in de avond maakt komt hij oog in oog te staan met 2 kangoeroes, hij kan ze bijna aaien zo dichtbij zijn ze. De kangoeroes blijven verschrikt staan en weten niet precies wat ze moeten doen, maar na enkele seconde van besluiteloosheid, maken ze zich dan toch snel uit de voeten.

DSC05315 [foto's website]DSC05308 [foto's website]

Zondag 22 januari Wannoon Falls, S 37 40.501 E 141 50.794 (151 km)

Vandaag gebeurd er eigenlijk niet zoveel. Tegen de avond krijgen we bezoek van de parkwachter, die komt vertellen dat we geen vuurtje mogen maken in verband met de droogte.

DSC05356 [foto's website]DSC05338 [foto's website]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC05355 [1024x768]

Maandag 23 januari Glendinning S 37 17.835 E 142 00.110 (85 km)

In Hamilton doen we maar weer eens boodschappen en wandelen een beetje door het centrum, het stadje is rustig en een kort bezoek zeker waard.
Nadat we Hamilton hebben verlaten rijden we verder over alweer een hele stille weg, richting het noorden. We slaan ons kamp op voor de nacht aan het Rocklands Lake, wat een kunstmatig meer is. Blijkbaar staat het hier nog niet heel lang onder water, wat te zien is aan de dode bomen, die tot ver in het meer, met hun stammen in het water staan.
Wat opvalt is dat het hier erg naar vis stinkt, als ik foto's aan het maken ben, wordt de lucht echt ondragelijk. Het blijkt dat er één of andere idioot aan het vissen is geweest en heel veel vis gevangen heeft. Deze heeft hij op de oever op een rijtje gelegd en er verder niets meegedaan. Het zijn er zeker wel honderd, al deze vissen zijn voor niets gevangen, waarom heeft men de vissen niet in het water terug gegooid, als ze toch niet van plan waren om ze op te eten, dit is voor mij onbegrijpelijk.

DSC05372 [foto's website]DSC05377 [foto's website]

Dinsdag 24 januari North Grampians NP S 37 06 441 E 142 25.344 (157 km)

Vandaag rijden we het Grampians NP in, een mooi park, met vele look outs, watervallen en meren. Het is nog duidelijk te zien dat er enkele jaren geleden een behoorlijke bosbrand heeft gewoed, de stammen van de bomen zijn vaak nog zwart geblakerd. Maar toch heeft de natuur zich alweer redelijk hersteld en zal er over een aantal jaren niets meer te zien zijn van deze brand.

DSC05405 [foto's website]DSC05388 [foto's website]

Woensdag 25 januari Lake Bolac S 37 42.435 E 142 52.630 (154 km)

We zijn bijna de hele dag bezig om al het moois van dit park te zien, we lopen zelfs door een kloof die de Great Canyon wordt genoemd, natuurlijk  zal hij niet zo groot zijn als de Amerikaanse versie, maar toch is het indrukwekkend om erdoorheen te lopen. Helaas is de temperatuur alweer tot ver boven de 40 graden gestegen en hebben we geen puf om een lange wandeling te maken.


DSC05452 [foto's website]DSC05439 [foto's website]
We overnachten bij een mooi meer en blijven daar morgen ook staan de website moet worden bijgewerkt en dat kost enkele uren. Daarbij komt dat we wachten op een Zweeds/Duits koppel, Gunilla en Wilfried, die we vorig jaar maart hebben leren kennen in Perth, toen we net in Australië waren aangekomen. Nu zijn we eindelijk weer eens bij elkaar in de buurt en gaan we er een gezellige avond van maken. Maar daar over de volgende keer meer.

DSC05373 [1024x768]